Zastosowania tahini – pasty z sezamu

Co jakiś czas lubię eksperymentować w kuchni. Uwielbiam gotować i staram się próbować różnych przepisów, aby moje menu było jak najbardziej urozmaicone. Bardzo lubię polską kuchnię, jednak od czasu do czasu lubię posmakować potraw z innych zakątków świata. Niedawno postanowiłam kupić sobie jakieś ciekawe składniki, dzięki którym mogłabym urozmaicić przyrządzanie potraw inspirowanych innymi krajami.

Jaką pastę sezamową wybrać?

najlepsza pasta sezamowaZaczęłam szukać przepisów pochodzących z różnych krajów, aby się zainspirować. Chciałam znaleźć taką kuchnię, która najbardziej przypadłaby mi do gustu. W pewnym momencie trafiłam na przepis na hummus. Uwielbiam tę pastę kanapkową, a nigdy mi nie przyszło do głowy, aby wykonać ją samodzielnie. Wydała mi się bardzo prosta w przygotowaniu, więc zdecydowałam się spróbować. Ze składników brakowało mim jedynie tahini. Zaczęłam się zastanawiać nad tym, jaka będzie najlepsza pasta sezamowa. Zdecydowałam się kupić taką, która ma najprostszy skład. Nie mogłam się doczekać, aż będę mogła ją wykorzystać w swojej kuchni. Zrobienie z niej hummusu rzeczywiście okazało się bardzo proste – myślę, że już więcej nie kupię takiej pasty kanapkowej w sklepie. Szukałam również innych przepisów, które wykorzystują pastę z prażonego sezamu. Nie spodziewałam się, że będzie ich aż tak dużo. Najbardziej spodobały mi się pasta z tahini i bakłażana oraz różnorodne sosy do mięsa. Bardzo lubię smak sezamu i to, jak dodaje ciekawego aromatu potrawom. Jednak nie tylko jego smak jest ogromną zaletą zrobionej z niego pasty – sezam ma w sobie bowiem kilka witamin. Jest również źródłem białka oraz fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu. Ma w sobie również sporo wapnia. Jest więc takim składnikiem, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Bardzo mnie to ucieszyło, ponieważ staram się rozsądnie bilansować swoją dietę. Kupiona przeze mnie pasta z sezamu jest więc nie tylko pyszna, ale również zdrowa.

Przepisy pochodzące z innych krajów mogą być naprawdę bardzo inspirujące. Oryginalne składniki sprawiają, że mają one swój niepowtarzalny aromat. Nie spodziewałam się, że kupię sobie pastę z sezamu i znajdę dla niej aż tyle zastosowań. Jej smak tak mi się podoba, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego – do zup, do sosów, do past kanapkowych. Duże znaczenie ma dla mnie również to, że sezam ma sporo ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Dzięki paście sezamowej udało mi się zrobić wiele ciekawych potraw inspirowanych kuchnią innych zakątków świata.