Skuteczne ozonowanie żywności

Większość osób nie wie czym jest ozonowanie, a jeżeli słyszeli o nim, to przeważnie łączą je ze specjalistycznymi firmami z branży dezynfekcji pomieszczeń. Jest to właściwy trop, ponieważ ozon jest wykorzystywany przez takowe firmy, gdyż jest silnym środkiem odkażającym. Jednak na dezynfekowaniu pomieszczeń jego zastosowanie się nie kończy. Niewiele osób wie, że można go wykorzystywać w domowym zaciszu.

Jak używać generatora ozonu?

ozonator do żywności i powietrzaNa wstępie trzeba wyjaśnić czym jest ozon i jakie ma działanie, gdyż niewiedza powoduje bezpodstawny lęk. Przede wszystkim jest to odmiana tlenu, która składa się z trójatomowych cząstek. Jest to bezbarwny gaz, który ma charakterystyczny zapach. Posiada silne właściwości aseptyczne i toksyczne, dzięki którym może być wykorzystywany w odkażaniu wody, żywności czy pomieszczeń. Na rynku znajdziemy niejeden ozonator do żywności i powietrza, który każdy z nas może kupić i stosować w domu. Jednakże aby mogło to być bezpieczne, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim w trakcie ozonowania pomieszczeń, czyli również powietrza, nie może w nich przebywać żadna osoba ani zwierze. Też z tego względu pracownicy firm dezynfekujących, mają na sobie specjalne kombinezony, jeżeli muszą przebywać w pomieszczeniu. Przeważnie wystarcza trzydzieści – czterdzieści minut ozonowania, aby podłogi, meble, zasłony, ściany czy przede wszystkim powietrze, zostało dokładnie zdezynfekowane. Ozon w naturalny sposób likwiduje wszelkie bakterie, wirusy, grzyby, pleśń czy nawet nieprzyjemne zapachy. Jest to jedyny, bezpieczny środek dezynfekujący. W przypadku żywności, zasada ozonowania jest nieco inna, bo przede wszystkim można przebywać w pomieszczeniu, w którym się odkaża produkty spożywcze, gdyż zanurzone są one w pojemniku z wodą. Do ozonatora należy podpiąć dołączoną rurkę silikonową z końcówką z pumeksu, przez którą ozon trafia do wody. Wszystko co się w niej znajduje, zostanie dokładnie odkażone. W taki sam sposób można ozonować wodę pitną. Jedne o czym należy pamiętać, to wkładać żywność do plastikowego lub szklanego pojemnika.

Użytkowanie generatora jest bardzo proste i bezpieczne, jeżeli tylko dostosujemy się do zalecanych przez producenta poleceń. Ozonując żywność, pozbywamy się z niej wszelkich bakterii i wirusów, które znajdują na na zewnątrz i w środku produktu. Ponadto ozon jest bezlitosny dla pleśni, grzybów czy nieprzyjemnych zapachów, których ciężko się pozbyć w pomieszczeń. Każdy z nas może się zaopatrzyć w generator ozonu, gdyż nie jest on drogim sprzętem.