Praca w gastronomii

Zdecydowanie się na zawód kucharza to wybór trudnej, wymagającej poświęceń pracy. Jednak miłość do kucharzenia to pasja, której realizacja jest największym marzeniem każdego, kto się z nią zetknął. Kiedy podjęłam decyzję o wyborze szkoły gastronomicznej, wiedziałam, że to jest droga, którą pragnę podążać. Pierwsze zderzenie z rzeczywistością miało miejsce podczas realizacji obowiązkowych praktyk, które miałam okazję odbywać w restauracji włoskiej. Przyznam, że wiele mnie to doświadczenie nauczyło. 

Pierwsze kroki w gastronomicznej kuchni 

gotowanie makaronu urządzenieMój pierwszy dzień nie należał do najlepszych, bo pomimo ogromnej wiedzy teoretycznej i godzin spędzonych w domowej kuchni, moim zadaniem wcale nie było realizowanie kucharskiej pasji. Najpierw musiałam dokładnie zapoznać się z urządzeniami i wiedzieć na ich temat wszystko – jak bezpiecznie z nich korzystać, jak działają, jak je czyścić. Nie byłoby to takie trudne, gdyby nie fakt, że kuchnia do której trafiłam była bardzo dobrze wyposażona technologicznie i urządzenia zastępowały większość klasycznych garnków i przyrządów. Jako, że był to lokal włoski, na pierwszym miejscu były wszelkiego rodzaju pasty. I tak jeśli chodzi o gotowanie makaronu urządzenie było bardzo praktyczne i nie wyobrażam sobie dobrze prosperującej restauracji bez niego. Było też łatwe w obsłudze i wieczornym porządkowaniu, więc nie stanowiło dla mnie problemu nauczenie się poprawnego użytkowania. Poza tym kuchnia była wyposażona w awaryjną makaroniarkę, opiekacz, kuchenkę z 8 stanowiskami, sokowirówka, 2 roboty kuchenne wielozadaniowe, mikrofalówkę, elektryczny grill i oczywiście wszelkie urządzenia sanitarne na zapleczu, takie jak zmywarki, wyparzarki, lodówki i regały chłodnicze. Na szczęście następnego dnia, szef kuchni pozwolił mi być swoją prawą ręką i przygotowywałam produkty, z których on później tworzył niesamowite dania. Całe praktyki trwały prawie 3 miesiące i był to niezwykle użyteczny czas, z którego wyniosłam wiele przydatnych umiejętności i jeszcze więcej zapału. 

Współczesne lokale gastronomiczne są niezwykle dobrze wyposażone we wszelkiego rodzaju urządzenia i podstawą wydajnej i dobrze zorganizowanej pracy na kuchni jest zapoznanie się z nimi i umiejętność wykorzystania w pracy. Tradycyjni kucharze mogą mieć problem z zastąpieniem rutynowych czynności maszynami, ale przebrnięcie przez pierwsze chwile daje ogromną radość i późniejsza praca będzie niemożliwa bez ich udziału. Praca w profesjonalnej kuchni jest ciężka, ale daje ogromną satysfakcję i polecam ją każdemu pasjonatowi gotowania.