Metody na wykrycie choroby trzewnej

Bóle i wzdęcia brzucha, biegunki, utrata masy ciała, zaburzenia rozwoju najmłodszych, a także anemia mogą świadczyć o celiakii. Choroba ta może powodować poważne konsekwencje dla zdrowia. Należą do nich między innymi zapalenie naczyń, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza, depresja, nerwica, schizofrenia, a także stłuszczenie wątroby, cukrzyca, schorzenia tarczycy i trzustki, astma, a także zapalenie jamy ustnej. Niezwykle ważne jest zatem, by to schorzenie autoimmunologiczne było jak najszybciej wykryte, gdyż wówczas pacjenci mogą zrezygnować z glutenu, co w efekcie likwiduje nieprzyjemne objawy.

Skuteczność testów wykrywających celiakię

celiakia testyChoroba trzewna najczęściej pojawia się w dzieciństwie, czasem jednak występuje w dorosłym życiu. Niekiedy rozwija się bezobjawowo, co powoduje, iż ciężko ją zdiagnozować. Bóle brzucha, wzdęcia, przewlekła biegunka, niedokrwistość, a także zaburzenia układu kostnego powinny skłonić nas do wizyty u lekarza, by ten odpowiednio zdiagnozował schorzenie, jakim jest celiakia Testy, jakie można wykonać w przypadku podejrzenia tej choroby, są bardzo różnorodne. Do najczęściej stosowanych i najbardziej skutecznych należą testy genetyczne, dzięki którym można jednoznacznie wykluczyć lub potwierdzić chorobę. Koniecznym warunkiem zachorowania na celiakię jest posiadanie konkretnych polimorfizmów w genach. Dlatego badania genetyczne są doskonałym sposobem zdiagnozowania choroby trzewnej. Są proste do przeprowadzenia, wystarczy oddać niewielką ilość krwi, w której wyszukiwane są fragmenty DNA, które mogą świadczyć o chorobie. Jest to bardzo skuteczna metoda diagnostyki. Inną metodą, która umożliwia potwierdzenie choroby trzewnej jest histopatologia jelita cienkiego. Dzięki temu można wykryć zmiany, jakie wywołał proces chorobowy. Polega na wprowadzeniu endoskopu przez jamę ustną do jelita cienkiego, lekarz pobiera fragmenty w celu wykonania analizy pobranych wycinków pod mikroskopem.

Odpowiednie badania dają możliwość właściwego zdiagnozowania nietolerancji. W przypadku potwierdzenia choroby istnieje konieczność stosowania specjalistycznej diety. Należy unikać glutenu, który jest mieszaniną białek, występujących w pszenicy, jęczmieniu, życie, owsie. Jest białkiem szeroko rozpowszechnionym w przemyśle spożywczym, znaleźć go można w wielu produktach, dlatego osoby chore na celiakię muszą dokładnie analizować to, co kupują. Należy wybierać wyroby, które posiadają znak przekreślonego kłosa, który jest symbolem charakteryzującym pokarmy, które nie zawierają glutenu.