Jak rozpoczęła się historia kawy?

Popularna mała czarna to oczywiście parzony napój przygotowany z palonych ziaren kawy lub nasion jagód z niektórych gatunków kawy. Kawa uprawiana jest obecnie w ponad 70 krajach, głównie w regionach równikowych obu Ameryk, Azji Południowo-Wschodniej, subkontynentu indyjskiego i Afryki. Dwa najczęściej uprawiane gatunki kawy to arabica i robusta. Dojrzałe owoce kawy są zbierane, przetwarzane i suszone. Następnie tak uzyskane ziarna kawy są palone w różnym stopniu, w zależności od pożądanego smaku.

Kawa – najpopularniejszy napój na świecie 

kawy kimboKażdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy, m.in. kawy kimbo. Kawa jest ciemno zabarwiona, gorzka, lekko kwaśna i działa stymulująco, głównie ze względu na zawartość kofeiny. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który można przygotowywać i prezentować na różne sposoby (np. espresso, caffè latte). Zazwyczaj podaje się go na gorąco, chociaż popularną alternatywą jest kawa mrożona. Chociaż kawa pochodzi z Etiopii i Sudanu, najwcześniejsze wiarygodne dowody picia kawy pojawiają się we współczesnym Jemenie w południowej Arabii w połowie XV wieku w świątyniach sufickich.To właśnie w Jemenie ziarna kawy były najpierw palone, a następnie parzone w sposób podobny do tego, w jaki i dzisiaj przygotowuje się je do picia. Ziarna kawy musiały być jednak najpierw eksportowane z Afryki Wschodniej do Jemenu, ponieważ uważa się, że arabica była rodzima dla tych pierwszych. Jemeńczycy otrzymali kawę od somalijskich kupców z Berbera (którzy z kolei nabyli ziarna z Wyżyny Etiopskiej) i zaczęli uprawiać nasiona. Do XVI wieku napój dotarł do Persji, Turcji i Afryki Północnej. Stamtąd rozprzestrzenił się na Europę i resztę świata. W 2016 r. Brazylia była wiodącym producentem ziaren kawy, wytwarzając jedną trzecią światowej produkcji. Kawa jest ważnym towarem eksportowym dla wielu krajów. Jest jednym z najcenniejszych towarów eksportowanych przez kraje rozwijające się. Zielona nieprażona kawa jest jednym z najczęściej sprzedawanych artykułów rolnych na świecie. 

Kiedy ludzie myślą o kawie, zwykle myślą o jej zdolności do zwiększenia energii. Jednak według niektórych badań oferuje ona również inne ważne korzyści zdrowotne, takie jak niższe ryzyko raka wątroby, cukrzycy typu 2 i niewydolności serca. Kawa zawiera wiele przydatnych składników odżywczych, w tym ryboflawinę (witaminę B2), niacynę (witaminę B3), magnez, potas i różne związki fenolowe lub przeciwutleniacze. Niektórzy eksperci sugerują, że te i inne składniki kawy mogą przynieść korzyści ludzkiemu organizmowi na różne sposoby.