Celiakia, czyli jak być gluten free

Choroba ta dotyka coraz większej rzeszy ludzi. Choć uważana jest za przypadłość wieku dziecięcego, coraz częściej diagnozowana jest u osób dorosłych, a nawet w podeszłym wieku. Mowa tu o chorobie trzewnej, czyli celiakii. Najprościej mówiąc, celiakia to nietolerancja glutenu, czyli białka zapasowego zawartego w zbożach. W tej chorobie gluten jest czynnikiem toksycznym dla organizmu, podobnie jak w alergii pokarmowej (głównie na pszenicę), czy też nadwrażliwości. Jednak te trzy dolegliwości nie powinny być ze sobą mylone.

Życie bez glutenu

chleb bezglutenowyNa czym polega celiakia? Jest to choroba autoimmunologiczna, polegająca na tym, że nasz układ odpornościowy reaguje na substancję toksyczną, jaką w tym przypadku jest gluten, wydzielając przeciwciała. Wykrycie we krwi takich właśnie przeciwciał jest jednym ze sposobów zdiagnozowania tej uciążliwej choroby. Stąd też wiemy, że celiakia nie jest jedynie chorobą jelit, ale całego ustroju, uwarunkowaną genetycznie, niewłaściwą odpowiedzią układu immunologicznego na zawarty w pożywieniu gluten. Dostarczając do organizmu czynnik podrażniający, w dłuższym czasie w widoczny sposób dochodzi do podrażnienia jelita. Zanikają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów, przez co trawienie jest poważnie zaburzone. Zanik kosmków jelitowych można wykryć podczas badania endoskopowego, podczas którego pobierane są wycinki jelita do badania mikroskopowego. To kolejna z metod zdiagnozowania choroby trzewnej. Jak żyć z celiakią? Jedynym wyjściem jest unikanie glutenu. Na szczęście chleb bezglutenowy to w dzisiejszych czasach produkt powszechnie dostępny. Jeszcze kilkanaście lat temu chory był skazany na życie bez pieczywa, lub wytwarzanie go w warunkach domowych, na własne potrzeby. Teraz zarówno chleb bezglutenowy, jak i reszta pieczywa są bardzo popularne i można je spotkać na półkach niemalże każdej piekarni. Pamiętajmy jednak, że gluten to nie tylko pieczywo. Znajduję się on także w innych produktach spożywczych, takich jak parówki, pasztety, lody, jogurty, czipsy, cukierki, a nawet w niektórych lekach. Dlatego tak ważne jest dokładne czytanie etykiet podczas zakupów.

Niestety do tej pory nie wynaleziono skutecznego leku na celiakię. Jedynym wyjściem dla chorego jest dieta bezglutenowa. Unikanie spożywania glutenu pozwoli na normalne funkcjonowanie organizmu. Dlatego jeśli zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy, takie jak przewlekła biegunka, bóle brzucha, zmniejszenie masy ciała, czy też częste bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, nie zwlekaj. Skonsultuj się z lekarzem, ponieważ często pierwsze objawy tej choroby nie są jednoznaczne.