Cechy najlepszych folii do owijania sianokiszonki

Wśród pasz objętościowych dla zwierząt, sianokiszonka jest jedną z najpopularniejszych. Obok kiszonek z kukurydzy są najczęściej wykonywanym zapasem, który jest podawany zwierzętom w okresie zimowym. Aby wykonać ją w jak najlepszej jakości i jak największej ilości, należy dobrać odpowiednie folie do owijania sianokiszonek, które zapewnią produkt wysokojakościowy.

Jak wybrać najlepszą folię do owijania sianokiszonki?

folia do owijania sianokiszonkiPasze objętościowe kiszone wykonuje się poprzez owinięcie produktu w taki sposób, aby utrzymać go w warunkach beztlenowych przez okres kilku lub nawet kilkunastu miesięcy. Aby baloty kiszonek nie były narażone na przerwanie procesu, warto jest zastosować folię do owijania o najwyższej jakości. Fermentacja do której dochodzi w środku, zachodzi dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Sprawiają one, że przetworzone składniki odżywcze będą bardziej przystępne dla zwierząt i pozwolą wykarmić je w okresie zimowym. Przechowywanie tego typu paszy objętościowej ma więc ogromny wpływ na jakość finalnego produktu. Folia do owijania sianokiszonki powinna zostać wybrana w sposób bardzo przemyślany, aby zapewnić jej jak najlepsze warunki. Powinna charakteryzować się odpornością na zerwanie podczas owijania i na niekorzystne warunki pogodowe a także wytrzymałością na uszkodzenia przez gałązki czy twarde łodygi siana. Kleistość, elastyczność a także solidne przywieranie do beli to kolejne cechy, które pozwolą na wybór najlepszego produktu. Wpłyną one na szczelność, która zapewni hermetyczne zapakowanie balotu. Ogromny wpływ na wybór ma również wydajność, ponieważ wymiary i waga folii pozwalają obliczyć ile sianokiszonki da się w nią zapakować. Najlepszym wyborem będą folie o kolorze jasnozielonym, ponieważ takie mogą być pozostawione na zewnątrz, bez obaw, że produkt się przegrzeje, co zmniejszy jego jakość. Te o ciemnych kolorach, jak czarne czy ciemnozielone można stosować późnym latem, po ostatnich pokosach. Wybranie jak najlepszej folii powinno więc być przemyślane, aby nie dopuścić do zniszczenia paszy objętościowej na okres zimowy.

Zwierzęta muszą być karmione wysokojakościowymi produktami przez okres całego roku. Jeżeli chodzi o okres zimowy, to najpopularniejszą paszą objętościową są sianokiszonki oraz te wykonane z kukurydzy. Aby je wykonać, muszą fermentować przez okres nawet roku, w warunkach beztlenowych, owinięte w specjalnie przystosowane do tego folie. Zakup takiej o jak najlepszych właściwościach sprawi, że produkt końcowy również będzie zadowalający.